HET VAT IS WEER TERECHT

Omstreeks klokslag drie uur in de namiddag haalden de jongens van 2001 het vat naar boven in het meest Noordelijke punt van het prachtige Loenhout. Een gratis vat bier zal op jullie staan wachten in jullie favoriete jeugdhuis, de ultieme beloning. Proficiat gasten!! Uit meer dan 18.000 weergaven en 1.068 exclusieve bezoekers op onze ‘vatpagina’ was de eer weggelegd aan jullie.

DE UITLEG VAN DE TIPS VIND JE HIERONDER TERUG

Het vat is gevonden in het meest Noordelijke punt van ons prachtige dorp. In het water van de AA (of weerijs). Een atypische plek in een atypisch jaar in een zoektocht die toch anders was dan anders ;-)…

DE ZOEKTOCHT

Zoals velen van jullie ondervonden: “De tips slaan op niks!”, “Ik kan niks linken met elkaar!”, “Wa doen die rare 1 en 2 in die logo’s?”. De zoektocht was dit jaar, zoals aangekondigd, anders dan anders. We gaven dit jaar tips naar 4 verschillende punten in Loenhout, aangegeven in het logo van elke tip. Door deze punten te verbinden, kwam je recht op de plaats van het vat uit. De extra tip op nieuwjaar toonde deze voor het eerst achter elkaar. De lijnen tussen de punten stonden loodrecht op elkaar en sneden elkaar in de coördinaten van tip 9. Elke plaats kreeg twee tips, vervolgens toonde tip 11 het volledige plaatje en tip 12 gaf de exacte plaats aan.

Het mag eens wat anders zijn in een jaar als dit…

Tip 1: Loenhout

Standaard de eerste tip. In de parel der NOORDerkempen.

TIP NAAR HET VAT VAN DE RAAP

Tip 2: Spanband

Het vat was bevestigt met een spanband.

TIP NAAR HET VAT VAN DE RAAP

Tip 3: Quote schatkaart

Een soort historische tip. Zoals jullie allemaal wel weten heeft het vat ooit al eens op het ecoduct gelegen. Deze prachtige reactie was dus eentje voor de fans van het eerste uur. Ver gezocht? Ja waarschijnlijk wel maar het was ook nog maar tip 3 hé!

PUNT 1: ECODUCT

Tip 4: TAHRYNYPOLC

Dit is een anagram voor het woord ‘Lycanthropy’. Een kort onderzoek op google, levert het volgende op:het mythologische vermogen of de macht van een mens om transformatie te ondergaan in een dierachtige staat, zoals een weerwolf.

PUNT 2: WOLVENWEG

Tip 5: Rekensom

Een rekensom zo blijkt in de eerste oogwenk. Echter waren we ‘=’ vergeten. Toeval? Nee natuurlijk niet. Na het uitrekenen van het eerste deel, kom je uit op de periode (jaartallen) 1734-1758. Jonker Jean Joseph Walchiers brak het oude kasteel af en begon in 1746 aan de bouw van het kasteel van Loenhout. (http://www.geschiedenisvanloenhout.net/

PUNT 3: KASTEEL

Tip 6: Galabal

Goedkope fotoshop op de rode loper van het jaarlijkse galabal van de raap. De damens van H20 waren er graag bij. Op de foto zagen jullie de drie hoofdrolspelers uit de serie ‘H20, just add water’. Het vat lag dus in het water.

TIP NAAR HET VAT VAN DE RAAP

Tip 7: De beestige brug

Een knipsel van de cover van een album van Suske en Wiske. De beestige brug, veel uitleg heeft dat niet nodig.

PUNT 1: ECODUCT

Tip 7 + Extra tip

Een compilatie van de masked singer op VTM. Enkel en alleen samengesteld uit fragmenten en de ontmaskering van de wolf. De wolvenweg dus.

Op het einde van het filmpje zagen jullie de vier verschillende logo’s. De verschillende logo’s en de verschillende nummers werden opgemerkt, maar velen deden er echter niet direct iets mee.

PUNT 2: WOLVENWEG

Tip 9: Coördinaten + kasteel

Klachten gaan we ze niet noemen, maar het kasteel werd al enkele weken overspoeld door curieuze, gedreven jongeren met schuppen. Even tijd om in te grijpen. Het kasteel zal je dus helpen bij de zoektocht, maar spijtig het vat lag er niet.

We gaven de coördinaten van het middelpunt van de belangstelling van de zoektocht. Verbind je de vier punten met elkaar, dan snijden ze in dit punt.

PUNT 3: KASTEEL + SNIJPUNT

Tip 10: Interview met het vat

Ingesproken door originele bedenker: Niels Gagelmans. Het eerste deel was gewoon ‘zever’, dat hadden jullie ook wel door. Het tweede deel was opgebouwd rond ‘Breng me naar het water’ van Marco Borsato. Deze quotes kwamen letterlijk uit de lyrics: “Sprak je zachtjes mijn naam.” “En ik wist dat je me zeggen zou, dat het tijd was om te gaan””Maak je geen zorgen””Ik wist dat je waarheid sprak, door hoe je keek naar mij, toen je zei” “Persoon T sprak zachtjes mijn naam”,”De rust die uit je ogen sprak. Maakte zich meester van mij””Voorbij de grens, ik sluit mijn ogen voor alles wat er komen gaat.” ’t is laat”.

Het was inderdaad een koude vrijdag in november. Het was inderdaad zo dat er een aantal laptops werden gesaboteerd. Het was de letterlijke reactie van onze burgemeester, uiteraard was hij op de hoogte. Het was inderdaad zo dat we een ronde door Loenhout hebben gereden omdat we gedurende 15 minuten achtervolgd werden door dezelfde auto. We kwamen in de Lakenweg, een laan met bomen langs beide kanten, en moesten links afdraaien. Zonder lichten (aka toen werd alles donker) en met een elektrische auto tussen de twee huizen door.

Tip 11:

Met de kennis van de voorbije weken en deze tekening met de vier verschillende logo’s viel bij velen eindelijk alles op z’n plaats.

TIP NAAR HET VAT VAN DE RAAP

Tip 12:

Door de foutenmarge bij het verbinden van de verschillende punten kwamen jullie uit bij het bos(je) in het meest noordelijke punt van Loenhout. Daarnaast een tekening van de wet van Archimedes, nog maar eens een tip naar het water en het onderdompelen van een vat.

TIP NAAR HET VAT VAN DE RAAP

Tip 13: Weer ijs op de grens

Het vat lag, bij benadering, op de grens met Nederland. De Aa of Weerijs is een beek en stroomafwaarts een riviertje dat ontspringt in België, waar het ontstaat uit de samenvloeiing van de Grote Aa (in Wuustwezel) en de Kleine Aa (in Brecht), om vervolgens vanaf de rijksgrens met Nederland als Aa of Weerijs verder te stromen.

Geen twijfel was meer mogelijk.

TIP NAAR HET VAT VAN DE RAAP

‘Verborgen’ tip: De liedjes:

In elk filmpje hoorden jullie een stuk uit een bekend nummer. Als je de eerste letter van elke titel achter elkaar plaatst, kom je op het woord GRENS. We zoeken dus een schat op de grens (met Nederland).

BEDANKT EN TOT SNEL, HEEL SNEL!

Hopelijk heeft deze zoektocht toch voor een lichtpunt gezorgd in deze bizarre tijden.

Tot snel in ons favoriete jeugdhuis, JH DE RAAP!

Hou vol! Alles komt goed!

Peace out!