GESCHIEDENIS

Al (meer dan) 50 jaar

UW FAVORIETE JEUGDHUIS!


JAREN ’60: DE BURCHT

Om de oorsprong te kennen van ons favoriete jeugdhuis, moeten we terug naar de revolutionaire jaren ’60. In deze andersdenkende tijden kwamen de jeugdhuizen als paddenstoelen uit de grond en ook in Loenhout mocht men niet achter blijven natuurlijk. In navolging van ’t Slot in Wortel, de Govio in Kalmthout of de Malmejo in Oostmalle, kwamen een paar ondernemende jongemannen in het landelijke Loenhout op het idee om een jeugdhuis op te richten. 3 jeugdverenigingen, namelijk de Kruistocht (voorloper van de Chiro), de KSA en de Kajotters besloten om samen te gaan en een jeugdhuis op te starten. Dit werd aanzien als een plaats waar de jeugd ongestoord z’n ding kon doen. ‘De Burcht’ was geboren en bevond zich in het zaaltje boven het parochiecentrum in de Stoffezandstraat.

In dit zaaltje liet de brandveiligheid en de akoestische demping te wensen over en ook verschillende fratsen (zoals het herstellen van brommertjes die via de trap naar boven werden geduwd) leidden ertoe dat het jeugdhuis hier niet langer gewenst was. De onderpastoor vond dit jeugdhuis trouwens te ruimdenkend en wilde daar bovendien een nieuwe Chiro oprichten.

1971: EEN LEGENDE IS GEBOREN

De queeste naar een nieuwe locatie was begonnen en men kwam al snel uit bij een oud boerderijtje op de Neervenweg nr. 110 van de familie Gagelmans. Hier mochten ze voor een kleine huurprijs hun activiteiten ontplooien. Er moest nog wel het één en ander in orde gebracht worden. Zo werden de 2 houten balken die voordien de toog vormden, gebruikt als steunpilaar en draagbalk onder de zoldering. Een waterleiding leggen naar de nieuwe toiletten was natuurlijk ook een must. Bij het aansluiten van de koppelingen werd een zwarte waterleiding verwarmd met een bunsenbrander en daarbij vloog zowaar de hooizolder in brand. ‘Haal vlug water uit de put!’ was het commando, maar de emmer belandde in de panieksituatie op de bodem. Al een geluk waren de brandblusapparaten net de dag voordien geleverd. De overlevering zegt ons dat de blussers nadien helemaal wit waren van het bluspoeder, maar deze anekdote bleef tot op heden geheimgehouden.

Deze nieuwe thuis werd omstreeks 1971 geopend, alleen zochten ze nog een nieuwe naam voor hun stek. Achter de boerderij was een rapenveld gelegen en tijdens het rooien was het niet ongebruikelijk dat een oogster een stukje van de raap afsneed of afbrak en rauw opat. Toen zo iemand binnenkwam om te kijken hoe de werken vorderden, kwam men op het idee om het jeugdhuis ‘De Raap’ te noemen. Een legende was geboren.

Omstreeks 1971, deze datum kan ook afwijken 🙂

1971 – 2003: TIJDPERK ‘T NEERVEN (voor velen ‘den echte raap’)

In die tijd was het zo dat je lid moest zijn van het jeugdhuis, anders mocht je niet binnen. Zelfs op de discussieavonden op woensdagavond zat de keet dikwijls stampvol, rond de grote houtkachel. De jaren vlogen voorbij, met ups en downs. Spraakmakende optredens waren er van Dimitri Van Toren, Walter De Buck, The Kids, The Scabs, en nog veel meer. Neervenkermis vindt ook zijn oorsprong bij jeugdhuis De Raap. Zelfs toen het jeugdhuis enkele jaren dicht was, bleef dit kleine festival verder autonoom bestaan, tot op de dag van vandaag nog steeds op de Neervenweg. Vanaf 1993 waaide er een nieuwe wind in het jeugdhuis en werden er ingrijpende verbouwingen gedaan. Onder andere de toog veranderde van plaats en er werden radiators gehangen. De beroemde schildering van ‘den indiaan’, die later trouwens telkens mee verhuisde, werd op de muur van het sjotterbakkotje geschilderd.

2003: DE HEILIGE MAAND – RED DE RAAP

Maar het bleef natuurlijk maar een jeugdhuis in een oud boerderijtje met enkel glas, amper isolatie en wc’s die te wensen over lieten. Er werd beslist om de bouwval te renoveren tot een woning en daarom kon het jeugdhuis er in 2004 niet langer blijven. Een heuse Raap-parade werd georganiseerd waarbij we met een grote trailer rondreden in Loenhout en omstreken, dit om aandacht te vragen voor ons locatieloos jeugdhuis.

2006: DE RAAP IS WEER OPEN

Het bestuur en de gemeente zochten en vonden dan een geschikte locatie: een stalleke in de boerderij van Kenis op de Dorensweg. Dit bleek de ideale plek te zijn, aangezien we dichter bij de dorpskern, maar toch nog een beetje achterin verstopt zaten. Na enkele verbouwings- en opfrissingswerken kon het vernieuwde jeugdhuis opengaan begin december 2006.

2006 – 2013: TIJDPERK DE DORENS

Heel groot was het daar niet, maar toch groot genoeg voor een klein podiumke waar onder andere Geppetto & The Whales, Koyle en Spitfire memorabele optredens gaven. De traditie van Raapse Mei werd nieuw leven ingeblazen met elk jaar een tentje op den beton voor De Raap. Vele gezellige avonden, topfeestjes en dagtrips volgden elkaar in sneltempo op, maar ook aan dit mooie verhaal kwam een eind. Bovendien was ook hier de infrastructuur gebrekkig, zo had het een keer binnen gesneeuwd via een gat in het dak. Het smeltwater van het hoopje sneeuw dat op de betonnen liggers lag, vernielde het mengpaneel van de DJ-installatie.

2013: THIS IS NOT THE END

De boerderij zou in zijn geheel verkocht worden en daarom moesten ook wij weer op zoek naar een nieuwe locatie. Na een maand vol activiteiten, zoals stand-up comedy, dé 25 uur van De Raap en verschillende optredens, volgde dan op 31 oktober 2013 de laatste avond. Zij die hier aanwezig waren kunnen beamen dat dit een gedenkwaardige avond vol emoties was. Het jeugdhuis zou voor onbepaalde duur dicht zijn, omdat de zoektocht naar nieuwe plekjes nog geen vruchten had afgeworpen.

2013 – 2017: RAAPLOZE TIJDEN

Elke maand werd er vervolgens getracht een activiteit te plannen: was het geen Marginale Avond of Top100 fuif in één van de Loenhoutse cafés, dan was het wel een uitstapje naar Dance With The Devils, de Gentse Feesten of het WK veldrijden. Maar het echte ‘thuiskomen-gevoel’ was er niet meer. Een eigen vaste locatie met goede infrastructuur was immers ons doel. Er werd wel koortsachtig gezocht, maar een geschikte plek vinden voor een jeugdhuis bleek geen sinecure te zijn.

2015 – 2017: WE BOUWEN EEN NIEUWE RAAP

Na het bekijken van het RUP van de Dorens op het gemeentehuis, kwamen we uit bij een kleine spie tussen het park aan het wijkhuis en het B-veld van LSK. Hier zou het nieuwe jeugdhuis herrijzen, half verdoken onder de grond om zicht- en geluidshinder te beperken. 31 december 2015, twee dagen na de cyclocross, werd de droogzuiging geplaatst en gingen de werken van start. Wat we zelf konden bouwen, hebben we zelf gedaan, mits hulp van onze bouwpartners en sponsors. Op 17 maart 2017, ruim 3 jaar na de sluiting van De Raap, zal onze jarenlange queeste eindelijk tot een einde komen. Een gloednieuw begin voor ons beminde jeugdhuis, dat hopelijk in de toekomst nog meer zal uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor vele jeugdige Loenhoutenaren.

2017: WELKOM THUIS

Op 17 maart 2017, ruim 3 jaar na de sluiting van De Raap, kwam onze jarenlange queeste eindelijk tot een einde. Een gloednieuw begin voor ons beminde jeugdhuis op een prachtige permanente locatie. In het weekend van 17, 18 en 19 maart 2017 opende het nagelnieuwe Jeugdhuis ‘De Raap’ voor het eerst zijn deuren. Na 15 maanden zwoegen waren we ongeloofelijk fier op wat we verwezenlijkt hebben met de Loenhoutse jeugd. Een prachtig gebouw in het park dat zich als het ware half onder de grond verschuilt. Een gebouw dat zich ten dienste stelt voor de Loenhoutse jeugd en het verenigingsleven. Trotster dan trots: een jeugdhuis als geen ander, een moment om nooit meer te vergeten. Welkom Thuis!

Vanuit het huidige bestuur nogmaals een welgemeende woord van dank aan de vele vrijwilligers die dag en nacht er met bloed, zweet en tranen voor gezorgd hebben dat de Loenhoutse Jeugd elke weekend kan thuiskomen in het mooiste jeugdhuis van het land.

2017 – 2021: UW FAVORIETE JEUGDHUIS!

Een nieuw jeugdhuis, een nieuw gloednieuw gebouw, een nieuw begin. Na bijna 4 jaar zonder jeugdhuis was het dan ook niet onlogisch dat vele jeugdige Loenhoutenaren nog nooit in ‘De Raap’ waren geweest. Enkel oude verhalen kwamen wel eens naar boven van de oudere generatie of zelfs van ouders die vroeger hun jeugdige jaren op ‘t Neerven hebben doorgebracht. Maar dat het ‘nieuwe’ JH DE RAAP ook bij de nieuwe generatie onmiddellijk in de harten zou gesloten worden, werd al vanaf minuut 1 duidelijk…

Jarenlange klassiekers zoals de marginale avond, aprés ski avond, Mexican night, 25u van de raap, … bleven ook in de nieuwe raap een schot in de roos. Deze avonden werden rijkelijk aangevuld met nieuwe initiatieven. Denk maar aan Oktoberfest, Vader-zoon avond, kasteel rouge avond, veigen na pasen. Het is eigenlijk gewoonweg te veel om op te noemen wat we in de afgelopen 5 jaren in onze ‘nieuwe’ raap hebben beleefd. Daarnaast vergeten we bijna onze legendarische uitstappen: Gentse feesten, Moose Bar, Jeugdhuizentocht, … Ons jeugdhuis is uitgegroeid tot een echte ontmoetingsplaats voor vele jeugdige Loenhoutenaren, maar ook krijgen we regelmatige buurtgenoten over de vloer. Een begrip in de Noorderkempen in de parel der Noorderkempen. Al is onze geschiedenis lang en rijkelijk gevuld, JH De Raap blijft ondanks tegenslagen onvermoeid doorgaan van generatie op generatie.

2021: Even terug normaal…

Op de datum dat we ons 3-jarig-bestaan in onze nieuwe locatie zouden vieren, moesten we verplicht sluiten voor onbepaalde duur ten gevolgen van het coronavirus. Voor bijna 2 volle jaren kunnen we onze normale werking niet verder zetten: sluitingsuren, maximum aantal personen per tafel, mondmaskers, zittend consumeren, QR codes,… Maar ook hier sprongen we creatief mee om! Een virus krijgt JH De Raap zelfs niet klein. Met de nodige steun van Gemeente Wuustwezel zorgen we er voor dat de jeugd samen kan komen in een periode waar ze dit het meeste nodig hebben. In september-oktober 2021 konden we gedurende een maand toch even genieten zoals ‘vroeger’. Met als absoluut hoogtepunt: Oktoberfest 2021!